Φως

.jpg
Παιχνίδι με την ανάκλαση του φωτός.

_1.jpg
Παιχνίδι με την ανάκλαση του φωτός.

Ευθύγραμμη διάδοση του φωτός.
Απίστευτο βίντεο με σκιές

.jpg
Παίξε με τις σκιές

_1.jpg
Παίξε με τις σκιές

Μάθε να κάνεις σκιές με τα χέρια σου.
Πεπτικό σύστημα
View more presentations or Upload your own.


Ισορροπημένη διατροφή
.jpg
Φτιάξε το πιάτο σου!

.

Ενέργεια
Ο Ήλιος
Η κύρια και πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη Γη είναι ο ήλιος μας.
Η ακτινοβολία του Ήλιου, η ηλιακή ακτινοβολία, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, έχει τροφοδοτήσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με ενέργεια όλες σχεδόν τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ενέργεια του ‘Ηλιου είναι όμως και από μόνη της μια σημαντική πηγή, την οποία αξιοποίησε ο άνθρωπος από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Η χώρα μας,που δέχεται άφθονη ηλιακή ακτινοβολία, προσφέρεται ιδιαίτερα για την εκμετάλλευση αυτής της πηγής ενέργειας.

Η Βιομάζα
Ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια (θερμότητα) από την καύση των ξύλων.
Αλλά και μέχρι σήμερα, πολλοί φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί, ιδίως της Αφρικής, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, για να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν και να φωτιστούν χρησιμοποιούν ξύλα, φυτικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια....) και ζωϊκά απόβλητα (κοπριά, λίπος ζώων, άχρηστα αλιεύματα...)
Όλα τα παραπάνω υλικά, που άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από το φυτικό κόσμο, αλλά και μέρος από τα υγρά απόβλητα και τα σκουπίδια (υπολείμματα τροφών, χαρτί...) των πόλεων και των βιομηχανιών, τα ονομάζουμε βιομάζα.
Αλλά και οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών σήμερα χρησιμοποιούν βιομάζα σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες. 'Ετσι, η βιομάζα αποτελεί για όλη την ανθρωπότητα μια σημαντική πηγή ενέργειας.

Ο Άνεμος
Αυτή η ενέργεια, η αιολική (ο Αίολος ήταν ο “διαχειριστής” των ανέμων, κατά τους αρχαίους ‘Έλληνες), αξιοποιείται στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο, σε περιοχές όπου συχνά φυσούν ισχυροί άνεμοι.
Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες μετατρέπεται η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.
26_4.gif
Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια ανεμογεννήτρια είναι τα πτερύγιά της, που περιστρέφονται όταν φυσάει. Η κίνηση αυτή των πτερυγίων μεταδίδεται σε έναν άξονα περιστροφής, ο οποίος χάρη σε ένα σύστημα προσανατολισμού, βρίσκεται πάντα παράλληλα προς την κατεύθυνση του ανέμου.Η κινητική ενέργεια του άξονα περιστροφής μετατρέπεται από μια γεννήτρια σε ηλεκτρική ενέργεια. Όλο αυτό το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ψηλό πύργο.Η σπουδαιότερη εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί στη συνέχεια, να διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
26_1.gif
26_2.gif

Εξοικονόμηση ενέργειας.

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.
Παίξε κρεμάλα.
Μπες στο εργαστήρι της ενέργειας.
(Από το κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΚΑΠΕ)

Eating & Exercise
Click to Run

Πόση ενέργεια χρειάζομαι;

Circuit Construction Kit (AC+DC), Virtual Lab
Click to Run


Κατασκεύασε ένα κύκλωμαΗ ενέργεια αλλάζει συνεχώς μορφή.

Υλικά σώματα

Δες ένα βίντεο σχετικό με τη Μάζα.